CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

my lovely son

CafeMom TickersCafeMom Tickers

Saturday, January 9, 2010

alhamdullilah..syukur...

Lamenye dah tak menulis di blog ni..rndu nak menulis tapi agak bz lately..gpun mood nak menulis tu blom sampai.. hari ni mcm nak menulis tentang pengalaman bersalin, pengalaman jadi mama, pengalaman time confinement..saje je nak share ngan member2 lain..

Alhamdullillah, syukur ke hadrat Allah S.w.t tya dah selamat melahirkan bayi lelaki seberat 2.79kg pada 13hb Disember 2009 di Hospital Selayang.Tya & husband dah sepakat menamakan bayi kami Muhammad Fareed Ziyaad yang membawa maksud ''keistimewaan yang terpuji"..Lebih menggembirakan Tya & husband, Ziyaad lahir di hari ulang tahun pertama perkahwinan kami..ziyaad adalah hadiah paling istmewa buat kami..:)

Birth story

10hb Disember 2009 - Ekceli hari ni due date sebenar tya bersalin mengikut kate doc..tp tya tak jugak bersalin.. sakit pun tak..risau pun ade, tak sabar pun ade..asyik2 call mak tanye nape tya tak rase sakit..husband kate tunggu jela mungkin aby taknak kuar lagi..waktu ni memang tya selalu jgak bace2 doa supaya nanti senang bersalin..time ni tido pun tak lena..

11hb Disember 2009- hari ni , tya bangun dah ade tande sikit2..then terus call mak, mak kate mungkin malam ni atau esok pagi.sebab mak tya dulu pun mcm tu.tande tu mcm lendir putih telur lebih kurang mcm tu..agak byk jugak la..tp tak sakit langsung.. tya biarkan jela..ramai kawan2 yg dah bersalin diorang kate klu sakit sikit2, kuar tande sikit2 tu tak pyah pg lagi..so, tya tak pg..

12hb Disember 2009 - harini bangun macm biase..lendir tu dah tak kuar lagik.. dalam hati, mungkn lambat lagik kot.. so,siap2 nak g breakfast.. breakfast tya makan nasi lemak & telur setengah masak....balik tu lebih kurang kul 12.30 tya g toilet then lendir tu byk gler bercampur ngan darah.. terus panggil husband tya then tunjuk ngan die.. die pun mcm gelabah jerk..heheh..tya pun same..tapi stil tak sakit pun.. call mak, mak ckp pg je hospital sebab lendir tu dah byk.siap2 nak g hospital.. pakai kain batik lagik..ekekek. sampai jek kat hospital , nurse suh baring atas katil.. die nak cek CTG, construction sume..pastu Doc pun dtg die kate nak cek bukaan, nak tgk berape cm..time ni memang azab.. sakit wooo..hhuhuhu..cek2 baru buka 2 cm..
disebabkan tya tak rase sakit pun lagik then takde construction, tya kene balik..tak jadi masuk wad..balik tu tya baring jek sebab ngilu time cek bukaan tu tak habis lagik..:P..tapi tya rase tya mungkin bersalin dalam mase terdekat..dlm hati asyik bace doa jek..sampai la ke malam..Malam tu tya nak tido, rase perut ni lain mcm jek.. kejap rase sakit kejap tak..bgtau husband..berkira2 jugak la nak pg hospital..time tu dah pukul 2pg.. husband dah tido time tu tapi tya tak leh tido.. rase mungkin ni di panggil construction kecil..tya duduk jek time tu.. ekceli bukan sakit tau die mcm sengal2 kat perut tu..tya pg toilet lagi , tgk bertambah bayk pulak lendir & darah.. terus tya kejutkan husband, then siap2 g hospital..

Dalam perjalanan ke hospital tu hanya tuhan je yang tau perasaan time tu.. tak pk org lain dah.. tya diam jek.. bace doa, beristifar dlm hati.. memang takut sgt..sampai di hospital, kene cek lagik bukaan.. aduhh rase memang tak sanggup.. br bukak 2 cm... dari tgh hari tadi 2 cm tgh malam pun br 2 cm.. Oh ya. sebelum tya masuk wad tu tya dah minum air selusuh dalam kete.. byk gler tya mnum.. satu cawan..hikhik..disebabkan tya dah ade construction sikit2, doc suh masuk wad.. time tu lbh kurang pukul 3.30 mcm tu...time tu memang dah nangis, mintak maaf kt husband sume.. sayu sgt.. duk je atas katil tu tya terus tido.. pukul 6 tya terbangun sebab rase sakit dah dtg.. lebih kurang 20 min sekali tya rase sakit kat perut.. tp stil leh tido2 ayam..

pukul 8 tya sms husband kate tya dah rase sakit sgt2 , construction 5 min sekali.. doc pun asyik2 dtg nak tengok bukaan.. ni yang paling tya tak suke.. sakit giler. tapi lame2 dah lali dah.. construction tu lagik sakit..doc cek dah buka 6 cm..doc kate dah bleh masuk labour room.tya takla rase sakit gler2.. cume 5 minit sekali tu sakit kat pinggang.. masih bleh bertahan..nak dekat kul 9 lebih , baru tya rase mcm nak terberanak.. air ketuban dah pecah.. basah sume baju tya.terus tya tekan emergency button tu..serius rase mcm nak beranak dah.. terus tya dimasukkan kat labour room.. time ni hanye tuhan je yang tau betapa sakitnye..nurse tu ckp jgn push lagi..tunggu dulu..tunggu sampai labour room dulu.. tpi tya rase mcm nak terkeluar je..

13b disember 2009-9.57am tya dimasukkan kat labour room..doc, nurse sume dah ready.. rasenye 3 kali push, tya dah selamat lahirkan baby ziyaad pade pukul 10.17am..alhamdullilah tak lame tya sakit..terus rase sakit hilang . doc terus bagi baby yang penuh darah2 tu kat tya.. time leka belek2 baby tu la doc jahit.. tak sakit mungkin ade bius.. btol la kate org.. lepas kuar je baby terus tak sakit....=) syukur sangat2

1 comments:

Shykin said...

congrts tya..oohh tya masuk wad dulu ek.. da sakit betul + air ketuban pecah br masuk labour room..patut la tya kejap kat labour room.. :).. kes kin dulu air ketuban pecah awl.. 2cm da pecah..tu psl da masuk labour room.


anyway.. welcome to mummies club. :)
hapy confinement..

Followers